Kotimaa Kulttuuri Politiikka

Laki sukupuolen vahvistamisesta etenee eduskunnan käsittelyyn

Eduskuntatalo, Helsinki (2021). Kuva: Nina Metsälä.

Tiedote 22.9.2022 Sosiaali- ja terveysministeriö

Hallitus on antanut esityksen laiksi sukupuolen vahvistamisesta ja siihen liittyviksi laeiksi. Sukupuolen oikeudellinen vahvistaminen eriytettäisiin lääketieteellisistä tutkimuksista ja hoidoista. Laista poistuisi myös siinä nyt oleva vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä. Laki transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta kumottaisiin.

Uudella lailla vahvistettaisiin itsemääräämisoikeuden toteutumista, henkilökohtaista koskemattomuutta, syrjimättömyyttä ja oikeutta yksityiselämään. Lääketieteellinen selvitys tai diagnoosi ja lisääntymiskyvyttömyys eivät olisi enää edellytyksenä sukupuolen oikeudelliselle vahvistamiselle.

Hakemus perustuisi henkilön omaan selvitykseen sukupuolen kokemuksestaan
Henkilö voitaisiin vahvistaa kuuluvaksi toiseen sukupuoleen kuin mihin hänet on väestötietojärjestelmään merkitty, jos hän esittää selvityksen siitä, että hän pysyvästi kokee kuuluvansa vahvistettavaan sukupuoleen. Edellytyksenä olisi lisäksi, että henkilö on täysi-ikäinen ja Suomen kansalainen tai hänellä on asuinpaikka Suomessa.

Hakemus sukupuolen vahvistamisesta perustuisi henkilön omaan selvitykseen sukupuolen kokemuksestaan. Henkilön olisi tehtävä kirjallinen hakemus Digi- ja väestötietovirastolle, joka informoisi hakijaa hakemuksen käsittelystä ja sukupuolen vahvistamisen oikeusvaikutuksista. Hakijan olisi tiedot saatuaan vahvistettava hakemus, kuitenkin aikaisintaan 30 päivän kuluttua siitä, kun hakemus on tullut vireille. Hakemusmenettelyn tarkoituksena on varmistua siitä, että sukupuolen vahvistamista haetaan tietoon perustuen ja harkiten.

Muuta lainsäädäntöä sovellettaisiin pääosin vahvistetun sukupuolen mukaisesti
Vahvistettua sukupuolta olisi pidettävä henkilön sukupuolena sovellettaessa muuta lainsäädäntöä, jollei toisin säädetä. Säännöksen tarkoitus on turvata se, että henkilö tulee kohdelluksi sukupuoli-identiteettinsä mukaisesti. Esimerkiksi asevelvollisuus määräytyisi vahvistetun sukupuolen mukaan. Laissa olisi erikseen säännökset eräiden sukupuoleen sidottujen säännösten soveltamisesta sukupuolensa vahvistaneeseen henkilöön.

Lakien on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2023. Vanhemmuusnimikkeen muuttamista koskevaa säännöstä sovellettaisiin sen edellyttämien täytäntöönpanotoimien vuoksi kuitenkin vasta 1.1.2024.

Lisätietoja

osastopäällikkö Eveliina Pöyhönen, etunimi.sukunimi@gov.fi
lakimies Sonja Jantunen, etunimi.sukunimi@gov.fi

Kysymyksiä ja vastauksia hallituksen esityksestä
Translainsäädännön uudistamisen työryhmä
Hallituksen esitys laiksi sukupuolen vahvistamisesta sekä siihen liittyvien lakien muuttamisesta

Sosiaali- ja terveysministeriö

29 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

Olen odottanut tätä jo niin kauan, että vain turhamaisuuteni estää kertomasta sitä.

Nyt Oma Armas Rakas Äiti vainajakin (joka aina sanoi minua komeaksi ja ahkeraksi) saa lopulta rauhan haudassaan!!!

Julli

Jännää, että tämä porukka, joka kuulee värejä yms., saa kulkea vapaana ja säädättää tilaansa normalisoivia lakeja.

Hoitoa nämä kaipaisivat kanssaharhojen sijasta.

Saa nähdä miten esimerkiksi uimahallien kiinnostus naisten keskuudessa kehittyy, kun naisten puhuhuoneisiin pesiytyy hiljalleen tekonaisia ja erilaisia pervoja ihan luvan kanssa.

Ilkka Forsten

Miten mahtaa itsensä naiseksi tuntevalle käydä kun menee puhumaan muslimiakkojen kanssa basaariin, tai alkaa esitellä vehkeitään sanomalla että paperilla olen todistettavasti miss Diana. Uskotteko että herra Abdullah Ramses Omar Abdullah suvaitsee moista, vai syntyykö ilmiriita ja paljon puukon-iskuja ?

Kata

Iranista löytyy vastaus viime aikoinakin.Ei ole pahemmin femakot kauhistelleet.Ne on ihan nyhtänköljäporukkaa vaikka uhotaan valkoiselle miehelle.

https://www.youtube.com/watch?v=yWzPny9EElc

Jossain vaiheessa porukka saa tarpeekseen tyranniasta,joka puolella.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Kata
Ilkka Forsten

Koen olevani lehtiharava, joskus tunnen olevani lumikola, ja kesällä olen nurmileikkuri. Mihin minä nyt oikeasti kuulun ja koska minulla on öljynvaihtoväli ?

Kata

😀 Öljy on nyt kortilla joten pittää vähän aikaa vaan kitistä niin ehkä joku heltyy…vaikka joku joka identifioituu mopoksi?

Ilkka Forsten

Niin, naapuri identifioitui jo pyöräkuormaajaksi, toinen rajanaapureistani esittää tuulimyllyä ja kadun vastapuolella on meneillään vahva tunne siitä, että he ovat sähkömopoja. Oma tunnemaailmani seuraa mitä ilmeisimmin vuodenaikojen vaihtelua, koska juuri nyt olen se lehtiharava.

Kata

😀 omg!

Eka Kettunen

Ei taida olla meidän hallituksella enää puhtaat jauhot pussissa, sekaan on kai eksynyt jotain psykedeelisiä yhdisteitä kun tuollaista menevät esittelemään ihan vakavalla naamalla.

Kata

https://www.foxnews.com/politics/air-force-academy-promotes-fellowship-bans-cisgender-men-this-program-isnt-for-you

Mallia Joen maailmasta!Kaikki on saatava sekaisin ja ihmiskunta ei voi muuta kuin miettiä pukusuolia…? Ettei kukaan loukkaannu voi kiesuksen killit.
”Ei, mää ole mahdottoma hämmästynyMää ihmettele oikke kauhiast tämmöst ja ole niinkun klavul päähä lyöty.”
Hietasen siteeraus sopinee tähänkin tappaukseen.

Ilkka Forsten

Kus***a lirahtanut murojen joukkoon, ei sen psykedeelisempää.

totaalikieltäytyjä

Jatkossa voisi siis välttää armeijan vaihtamalla sukupuolen naiseksi? Haha odotankin kun aseistakieltäytyjienliitto alkaa kehottamaan välttelijöitä vaihtamaan sukupuolensa naiseksi. Myös Jehovan todistajat varmaan vaihtavat jatkossa juridista sukupuoltaan.
Hauska nähdä kun joku yläastelainen trollaava poika vaihtaa juridisen sukupuolensa naiseksi ja menee jatkossa tyttöjen pukuhuoneeseen. Siinä sitten saakin rehtori olla vähän hampaat irvessä ja miettiä ollakko ”transfoobikko”, naistenoikeuksien puolustaja vai gendersekoilija?

anonyymi

Sukupuolishoppailu tulee lisääntymään tulevaisuudessa.

Sukuosa

Nimenomaan. Tosin armeija nykyisellään ei enää vastaa tarkoituksia, joten haitanneeko tuo. Periaatteessa tosiaan sukupuolishoppailu voisi tulla kyseeseen, sahata sukupuoli vaikkapa vuoroviikoin sen mukaan mikä kulloinkin tuntuu parhaimmalta. Sukupuolen voisi valita tilanteen mukaan, ja taas syrjitään…

seant

Myös moni yrittäjä joutuu vaikeuksiin, jos tarjoaa palveluita vain todellisille naisille. Usassa on esim. naisille tarkoitettuja spa hoitoloita, yrittäjä ei voi estää näitä munallisia naisia, koska he saisivat valtavat valtavat sakot syrjinnästä, mutta toisaalta naisasiakas ei pidä siitä, että samassa porealtaassa alasti munallinen nainen runkkaa. Juuri tavalliset ihmiset, yrittäjät, opettajat ja tereyden hoidon henkilökunta ovat suurin kärsijä, koska aina voidaan syyttää, jos sattuu väärin sanomaan sukupuolesta

Jartsa

Maailman asiat ja normit käännetään luonnonvastaidesti ympäri.
Yksinkertainen päättely: päättäjiä riivaa okkultismi.

Eetu

Nomuttap–kele, täthää mie oonkii oottant. Nyt sitten inttiin komennuksen hetkinä tunnen olevani nainen. Samoin käydessäni suihkussa lukiotyttöjen kanssa.

Nyt sitten päästen naisten saunaan uimahallissa, kunhan vaan ei sitten veitikka nostelisi korviaan kesken kaiken. Tämän kyllä voi selittää sillä, että tunnen olevani lesbonainen, joten siitäpä sitten jökö.

Ja parasta tässä kaikessa on, että Suomen hallitus näinä aikoina osa käyttää aikaa ja resursseja todella oleellisiin asioihin.
Voi, miten muodinmukaisia olemmekaan.

Kata

Oli hyvä blogi!

Earl Stone

Pedareille onnen päivät koittaa, kun oppositiokin on mitä on.

otto suni

Kaikki nämä lakimuutokset on todella tehty suojelemaan pedareita ja siksi voidaan esittää vakava kysymys, luuraako näiden esitysten takana jälleen kuuluisat ”kipapäät”?

Kata

No näitä nähdään jenkeissä päivittäin koulujen vessoissa tai naisvankiloissa jossa pari naista on raskaana kun ”tätiäinen” putkahti samaan selliin ja olikin lisääntymiskykyinen,miehenä.(Kaikki tallella mutta ”tunne”)
Niin sairasta niin sairasta…maailma on saatava sekaisin ja varsinkin moraali nolliin.
Lapsiparat tään sairaan maailman.

Liikennemerkit ja tunne sukupuolesta…siinäpä mimmien mahtavat saavutukset oh ja ah,historia tulee muistamaan.

Tässä tulee mieleen eilen näkemäni insta jossa vihertukkamimmukka tuli hillumaan ettei häntä saa kuvata!(Siis oli katu) …No sen kuvaajan kaveri kertoi mimmukalle että ei hän,siis kuvaaja, voi mitään koska hän identifioituu kameraksi…mimmukka oli vähän että aiii…
Hyvin oli keksitty selitys! 😀

Tuumailija

Amerikan hullutuksia on myös se lääkäri joka paukuttelee somessa henkseleitään kun on silponut yli 2000 lasta lisääntymiskyvyttömiksi, koska näiden vanhemmat ovat olettaneet lapsen sukupuolen.
Ei nähnyt mitään moraalisesti väärää muuttaa alaikäisen sukupuolta ja jatkaa toimintaa kovalla rahalla eikä kukaan estä.

Kata

Kyllä siis niin kauhistuttavaa rikollista toimintaa joita tekee sairaat otukset ja rahankiilto silmissään ja nuo vanhemmat….eiku teilipyörään!

Jartsa

No niin, eduskunnan feministit on päässeet pääosaamisalueelleen.

juu

Voiko sitä sukupuolta päivittäin vaihtaa napin painalluksella, kuin jotain some statusta? Sitähän voi tänään tuntea olevansa nainen, ja huomenna onkin muun sukupuolinen olo..

Huutavan ääni erämaassa

Pääasia on että pervertit ovat onnellisia, p–kat muusta Suomesta, taloudesta ja sen turvallisuudesta.

Pissis-hallitus

Jo on Suomikin mennyt ihan hulluksi, kun kaiken maailman ransu-lakeja tarvitaan kuluttamaan oikeusjärjestelmän resursseja, vaikka se voikin monesta tuntua pieneltä asialta ituhippikommunisti-hallituksen 40.000.000.000 euron lisävelan jälkeen.

Kata

Sanopa muuta…aikaa on tällaiseen mutta ei vaan saada tuota rajaa kiinni…

Tuumailija

Se on tässä kummallisinta, että jo nykyinen laki tarjoaa juridisen suojan kaikille, se litania on luettavissa ihan lakikirjasta: …ketään ei saa syrjiä uskonnon, sukupuolen, poliittisen katsomuksen yms. vuoksi. Oma sukupuoli-identiteetti on henk.koht. asia, eikä siihen pidä valtion puuttuman saati rahoittaman.
Asia ei myöskään kuulu työnantajalle tai kenellekään muulle kodin seinien ulkopuolella, saat identifioida itsesi vaikka postilaatikoksi, mutta se ei vapauta sinua vastuista, velvoitteista tms. vaan kohdellaan yhdenvertaisena muiden kanssa. Luonto ja biologia päättänyt sen, miksi sinut identifioidaan ja siinä ei ole kuin kaksi kategoriaa, mies/nainen.