Muu maailma Uutiset

NATO valmistautuu avaruussotaan

nato

Esa Paloniemi

Pohjois-Atlantin liiton Avaruusesikunnan neljä periaatetta sotaan avaruudessa. Hyökkäys avaruudesta ketä tahansa jäsentä kohtaan voi saada 5. artiklan käyttöön.

Nato julkisti tammikuussa selonteon avaruudessa käytävistä sotatoimista. Järjestö ei pyri itse avaruustoimijaksi mutta haluaa tukea liittolaistensa avaruustoimintaa ja tehdä yhteistyötä asianmukaisten kansainvälisten järjestöjen kanssa.

Tammikuussa julkaistu Naton avaruuskäytäntö korvaa aiemman, vuonna 2019 julkaistun. Uusi käytäntö sisältää neljä periaatetta toimintaan avaruudessa:

– liittää avaruuteen ja sitä koskevat toiminnot Naton ydintehtäviin
– toimia foorumina poliittis-sotilaallisille neuvotteluille ja jakaa tietoa tarvittavista pelotteista ja avaruuteen liittyvistä puolustuskysymyksistä
– varmistaa avaruuspuolustuksen tehokas tuki ja vaikutus Naton operaatioihin, tehtäviin ja muuhun toimintaan
– helpottaa liittolaisten avaruuspalvelujen, laitteiden ja kykyjen yhteensovittamista ja yhteistyötä

Näitä periaatteita tukee yhdeksän linjausta, jotka vaihtelevat avaruustuesta koulutukseen ja harjoitteluun.

Toiminta avaruudessa voi sisältää tiedustelua ja tarkkailua, sään havainnointia, suunnistusta ja viestintää satelliittien avulla. Nato haluaa myös kaupalliset yritykset mukaan avaruuspuolustuksen kehittelyyn.

Selonteon mukaan vapaa pääsy avaruuteen, avaruuden tutkimus ja rauhanomainen hyötykäyttö ovat kaikkien maiden etu, mutta ”mahdolliset vastustajat” ovat kehittämässä kykyä torjua satelliitteja ohjuksilla sekä Maata kiertävälle radalle lähetettäviä aseita. ”Vastustajia” ei mainita nimeltä mutta sanan uskotaan olevan kiertoilmaus Kiinalle ja Venäjälle.

Hyökkäys avaruudesta olisi uhka Natolle ja yhtä vaarallinen nykyaikaiselle valtiolle kuin perinteinen sota, sanotaan selonteossa. Avaruudesta tuleva isku voi selonteon mukaan merkitä Naton 5. artiklan käyttöönottoa ja jäsenmaiden yhteistä vastaiskua.

Päätös 5. artiklan käytöstä tehdään tapauskohtaisesti Naton korkeimmassa neuvostossa. Siihen kuuluu edustaja jokaisesta jäsenvaltiosta ja päätöksen tulee olla yksimielinen.

NATO myös kehottaa jäsenmaitaan ottamaan avaruuspuolustuksen yhdeksi osaksi sotavoimiensa tehtäviä.

Suomen vuoden 2021 puolustusselonteon mukaan avaruuspuolustuksella suojataan maanpuolustuksen toimintoja ja muuta yhteiskuntaa avaruudesta tulevilta uhilta sekä turvataan yhteiskunnan kannalta kriittiset avaruusjärjestelmät ja – palvelut kaikissa olosuhteissa. Suomen avaruuspuolustuksen perustana on avaruustilannekuva ja puolustusvoimat kehittää kykyään avaruustilannekuvan ylläpitämiseen ympäri vuorokauden.

Lähde: Air Force Magazine, Valtioneuvoston puolustusselonteko

20 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

Hyvä! NATO voisikin hyök – ei kun – puolustautua mahdollisimman kauaksi ulkoiseen avaruuteen. Siis vielä kauemmaksi kuin StarTrek on ikuna uskaltautunut. Takaisin tulosta ei ole niin väliä!

ike

Viimeisestä puolueiden kannatusmittauksesta päätellen suomeen saadaan ensi vaalien jälkeen kommunistihallitus, kokoomus ja demarit. Voihan siihen tulla ripaus vihreitä persujen myötä. Jonkinlaista avaruustieteellistä ajattelua kai tuokin vaatii.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
Puolueeton

Nato levittää sotaa monella tavalla, mutta siihenhän Naton kenraalit ovat saaneet koulutuksen.

Sleepy Joe

USA on niin rappiolla, että se tajuaa olevansa tuhon tiellä ja haluaa vetää kaikki muutkin mukanaan.

ike

No voidaan sitten vanhempana sanoa että Bidenistähän se kaikki alkoi, no Obama teki oman osansa.

Ilkka Forsten

Ostaako Suomi nyt 64 ydinkärkistä avaruusohjusta, kun nato vaatii sitä sotavoimien yhdeksi osaksi ? Kyllä tulee kalliksi tämä Putinin pelko.

John Quiman

Ei osta, mutta Suomen avaruushallinto järjestää suomalaiselle huippuosaamiselle vientikaupat ohjusten vasemman sivun toisen rivin huippukestäville ruuveille. Niitä menee kolme jokaiseen ohjukseen ja Suomi vaurastuu.

ike

Muistakaa aina että Demokraatit Yhdysvalloissa on vain puolueen nimi, ei se miten se toimii, vähän samoin kuin sosiaalidemokraatit suomessa. Vain puolueen nimi, ei kuvaus sen arvoista tai toimintatavoista.

Ilkka Forsten

Islam muistuttaa pohjoismaista sosiaalidemokratiaa. Näin meille on sanottu, ja minä uskon siihen sanomaan, koska kaikki muslimit äänestävät demareita ja demarit pitävät heitä parhaina äänestäjinä…Huh huh, onneksi heräsin tästäkin painajaisesta ennen kuin siitä tuli totta, ai että se on totta ? Haluan nukahtaa uudelleen.

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Etpä ole ainoa. Tahdon herätä 80-luvulle. 70-lukukin kelpaa.

Ilkka Forsten

Jotain syystä haluaisin päätyä 1940 luvulle, aikaan kun demarit päätyi piikkilangan taakse raitapaita päällä ja tietynvärinen lappu rintapieleen ommeltuna.

Kata

Left Wing,lefties,libtards…aoc ja wc.

https://m.youtube.com/watch?v=dCAAzWxGtLI
Ja näinkin voi käydä…olipa melkoinen puhe..ja tausta.Vaikka onkin yhä huivitettu.

ike

Sinulla on jokin kumma kyky löytää noita hyviä videoita joita meidänkin päättäjien olisi syytä katsoa ennenkuin tekevät päätöksiään. Kiitos siitä, tosin kiitosta ei voi sanoa suurimmalle osalle päättäjiä jotka vielä luulevat olevansa kalifi kalifin paikalla. Joku nyt sitten sanoo että sarjakuvat eivät sivistä ihmisiä. No katsokaa Asterixia tai muutamaa muuta niin ymmärrätte että yhden albumin tekemiseen menee noin vuosi. Viikko per sivu. Minulla jo nuorena herätti uteliasuus tuohon laveerustekniikkaan. No ehkä se oli kohdallani sitä että se oli tekniikka jota voi tehdä vain öljyväreillä. Kun olen enemmän noita vesivärimiehiä, johtuen taustasta.Ennenkuin se menee painoon on aikamoinen työ tehty. Tuo fakta jotenkin jotenkin unohtunut. No kun tuostakin jotakin tiedän niin mennään näillä. No kai vedän vähän kotiinpäin kun olen suuri pilapiirroksien ystävä.

ike

No tuosta laveeraustekniikasta. Ei se ole vain öjyvärien asia. Jäi vähän vaivaamaan tuo epätosi asia. Suonette anteeksi.

John Quiman

Öljyvärin ja hyvälaatuisen akryllivärin merkittävin ero maalamisessa on minun mielestäni kuivumisaika. Akrylliväri kuivuu niin nopeasti, että joissain asioissa se kuivuu liiankin nopeasti, mutta voi käyttää kuivumisen hidastinta, jolloin välttää sen ongelman.

Öljyväreihin on muistaakseni kuivumista nopeuttavia aineita. Hämärä mielikuva on, että käytin sellaista öljyvärin kanssa joskus 70-luvulla. Muuten en pitäisi öljyväriä ja akrylliväriä kovin erilaisina käytössä.

Akryllivärin tulee tosin olla hyvälaatuista, sellaista, jossa on reilusti pigmenttiä. Muuten se on liian laihaa ja alkaa lähestyä vesivärien ominaisuuksia. Hyvälaatuista voi kyllä ohentaa vedellä niin paljon, että se tuntuu vesiväriltä.

Olen suosinut akryllivärejä siksikin, että ne ovat vesiliukoisia, eikä tarvitse haistella tärpättiä. Hyvälaatuiset ovat yhtä kestäviä kuin öljyväritkin ajassa.

Ilkka Forsten

Toissapäivänä oli hyvä klippi Fingerporissa. Pappi selitti kaljaköörille raamattu kourassa seuraavaa. ” Jumala loi ensin miehen, ja sitten naisen.”
Jolloin yksi kaljakööriläinen tokaisee, ” nai miehen.”

Kata

😀

Kata

Ole hyvä!Kai sitä voisi välillä muutakin tehdä mutta kun tämä maailma on täynnä valehtelua niin yritän löytää aina vastauksia totuudesta verrattuna noihin hörhöihin.
Tällä naisella oli ollut halu integroitua!Vaikka päähineen kanssa mutta silti…

jupi

taitaa nato olla ainoa suurvalta joilta puuttuu suface-to-space aseet

eetee

Pystyapinalajimme älykkyys taas oikein säkenöi.