Muu maailma Tiede ja teknologia

Tutkijat: Auringossa on ennennäkemätön ”pimeä aukko, joka lähettää epätavallisen nopeaa säteilyä” kohti Maata

Space.comin mukaan jättimäinen pimeä alue, jota kutsutaan koronaaliseksi aukoksi, on leveämpi kuin 60 maapallon koko yhteensä. Kuvakaappaus: X.

Tutkijat sanovat, että auringon pinnassa on avautunut ennennäkemätön ”valtava pimeä aukko”, joka on päästänyt ”epätavallisen nopean säteilyn” virtoja suoraan kohti Maata.

Space.comin mukaan jättimäinen pimeä alue, jota kutsutaan koronaaliseksi aukoksi, on leveämpi kuin 60 maapallon koko yhteensä.

Se säteilee aurinkotuuleksi kutsuttua säteilyä, ja reiän koko ja suunta on ”ennennäkemätön auringon syklin tässä vaiheessa”, kirjoitti Harry Baker Live Science -lehdestä.

NASA jakoi lauantaina Solar Dynamics Observatory -verkkosivustollaan videosilmukan massiivisesta aukosta.

Koronaalinen aukko muodostui lähelle auringon päiväntasaajaa 2. joulukuuta, ja se saavutti suurimman leveytensä, noin 497 000 mailin leveyden vuorokauden kuluessa, Space Weather raportoi.

Tieteellinen julkaisu varoitti, että Maahan kohdistuva aurinkotuulen säteily voi aiheuttaa lieviä tai kohtalaisia ”geomagneettisia myrskyjä” – tilapäisiä häiriöitä Maan magnetosfäärissä, jotka voivat häiritä sähköverkkoja, satelliitteja ja suurtaajuusviestintäjärjestelmiä.

Keskiviikkoon mennessä aukko ei enää osoittanut suoraan kohti Maata, joten säteilyaallot vähenivät.

”Asiantuntijat ennustivat alun perin, että tämä viimeisin aukko voisi synnyttää kohtalaisen (G2) geomagneettisen myrskyn, joka voisi aiheuttaa radiokatkoksia ja voimakkaita revontulinäytöksiä seuraavien päivien aikana”, Baker kirjoitti. ”Aurinkotuuli on kuitenkin ollut odotettua vähemmän voimakas, joten syntynyt myrsky on toistaiseksi ollut vain heikko (G1)… Mutta revontulet ovat silti mahdollisia korkeilla leveysasteilla.”

Vaikka on epäselvää, kuinka kauan koronaalinen aukko säilyy Auringossa, aiemmat pimeät alueet ovat aiemmin kestäneet pidempään kuin tyypillinen 27 päivän mittainen auringon kierto, kertoo Yhdysvaltain kansallinen sää- ja valtamerentutkimusvirasto (NOAA).

Space.comin mukaan viime viikkoina on ollut ”lukuisia muita merkkejä siitä, että aurinko on muuttumassa aktiivisemmaksi”:

”Marraskuun 18. päivänä Auringon lähipuolelle syntyi ainakin viidestä eri auringonpilkkuryhmästä koostuva jättimäinen ”auringonpilkkusaaristo”, joka on sittemmin sylkenyt avaruuteen kymmeniä aurinkomyrskyjä. Marraskuun 25. päivänä räjähdysmäinen ”tulinen kanjoni” -purkaus lähellä auringon päiväntasaajaa vapautti koronaalisen massapurkauksen (CME) – nopeasti liikkuvan magnetoituneen plasmapilven – joka myöhemmin iskeytyi Maahan ja aiheutti harvinaisia oransseja revontulia. Marraskuun 28. päivänä auringosta purkautui lähes X-luokan auringonpurkaus, joka synnytti kannibaalisen CME:n. Se iskeytyi Maahan ja laukaisi geomagneettisen myrskyn, joka sytytti viikonloppuna alemmilla leveysasteilla revontulia.”

Tutkijat uskovat, että Auringon viimeaikainen aktiivisuuden nousu voi olla merkki siitä, että ”olemme aivan auringon maksimin kynnyksellä”, sanottiin julkaisussa viitaten Auringon 11-vuotisen aurinkosyklin huippuun.

NOAA:n tiedemiehet julkaisivat päivitetyn ennusteensa auringon maksimiaktiivisuudesta ja sanoivat, että se tapahtuu ”tammikuun ja lokakuun 2024 välisenä aikana, jolloin auringonpilkkujen maksimiluku on välillä 137-173”.

Tämä on päivitetty aiemmasta asiantuntijoiden vuonna 2019 tekemästä ennusteesta, jonka mukaan nykyinen aurinkosykli saavuttaa huippunsa heinäkuun 2025 tienoilla, jolloin auringonpilkkujen enimmäismäärä on 115.

Lähde: NASA

3 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Pekka Viherä

Ihmetellään kovasti auringon toimintaa. Kun tietää, että aurinko toimii maapallon pinnan lämpötilan määräjänä ja sen avulla on suurin ilmakehän lämmittäjä, herää ajatus. Olisiko aurinko siittenkin suurin ”ilmastonmuutoksen” aiheuttaja. Kuinka suuri tähän verrattuna voi olla ihmisen maapallon mittakaavassa mitätön fosiilisen energian käyttö.
No tuo fossiillisen energian tuotanto kuitenkin vähän lisää energiaa noin 1/8000 osan (0,00125%) auringon energiasta, joka syntyy fosiilisten poltossa. Sen sijaan syntynyt hiilidioksidi ei voi lisätä energiaa tai edes estää maasta poistuvaa energiaa ”karkaamasta”, vaikka moni ”asiantuntija” niin väittää.

Ilkka

Älä nyt epäile vihreää siirtymää humpuukiksi. Helsingissä kaavaillaan että koko kaupungin liikenne on saatava vain sähköautoille varatuksi leikkikentäksi. On kuulemme ilmiselvää että sähköautot ovat meidän tulevaisuutemme. Sanoisin ettei ole, mutta hyvin sitä propagandaa jaksetaan jauhaa ja ylläpitää utopistista ajatusta että jo 2035 Suomen autokanta on yli 50 % sähköautojen valloittamaa. Kuka mahtaa kustantaa sen kattavan latausverkon, miten tuotetaan tarvittava lisäsähkö ?

John Quiman

Päätöksiä tehdään ideologisin perustein aivan kuten Neuvostoliitossa aikoinaan ja jälki tulee olemaan samanlaista sontaa.