Muu maailma Politiikka

Yhdysvallat vihjailee pakotteista, jos Unkari ei pian ratifioi Ruotsin Nato-jäsenyyttä

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg. Kuvakollaasi: Wikimedia Commons / CC BY 2.5 DK DEED / Pixabay / CC0.

Nato-johtaja Stoltenberg vakuuttaa, että pääministeri Orbán ottaa Ruotsin mukaan liittoumaan.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi keskiviikkona pidetyssä lehdistötilaisuudessa puhuneensa muutama päivä sitten Unkarin pääministerin Viktor Orbánin kanssa, joka vakuutti hänelle, että Unkarin parlamentti hyväksyy Ruotsin jäsenyyden pian kevätistuntokauden alettua.

Ruotsin Nato-jäsenyys on ollut jo jonkin aikaa Unkarin parlamentin käsittelyssä, mutta päätöstä ei ole tehty, vaikka maanantaina pidettiin ylimääräinen parlamentin istunto, johon hallituspuolueen kansanedustajat eivät kuitenkaan osallistuneet. Tämä on asettanut Orbánin yhä suuremman paineen alle kansainvälisten virkamiesten taholta.

Stoltenberg piti keskiviikkona Brysselissä yhteisen lehdistötilaisuuden Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Jake Sullivanin kanssa – yhdysvaltalaisneuvonantaja saapui Belgian pääkaupunkiin päivää aiemmin. Tiedotustilaisuudessa keskusteltiin muun muassa Ukrainasta, mutta myöhemmin The Washington Post kysyi häneltä Ruotsin EU-jäsenyydestä.

Toimittaja muistutti, että Unkarin hallitus oli luvannut, että se ei ole viimeinen, joka tukee Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Näin kuitenkin kävi, eikä vieläkään ole tiedossa, milloin Ruotsista tulee liittouman jäsen. Hän lisäsi myös, että jotkut Yhdysvaltain lainsäätäjät ovat jo ehdottaneet Unkarin vastaisia pakotteita Ruotsin jäsenyyden viivyttämisestä, ja kysyi kahdelta virkamieheltä, luottavatko he edelleen Unkariin.

Vastauksessaan Stoltenberg teki selväksi, että hän uskoo Ruotsin voivan liittyä liittoutumaan pian.

”Puhuin (pääministeri Orbánin) kanssa muutama päivä sitten, ja hän teki hyvin selväksi, että hän tukee voimakkaasti Ruotsin liittoutuman jäsenyyttä. On myös selvää, että Unkarin parlamentti ei ole nyt istunnossa, mutta se kokoontuu uudelleen helmikuun lopussa, ja viesti oli, että pian sen jälkeen he tekevät päätöksen Ruotsin ratifioinnista, joten odotan, että Ruotsista tulee täysjäsen lähitulevaisuudessa”, Stoltenberg sanoi.

Sullivan oli vastauksessaan jyrkempi ja osoitti, että Yhdysvaltojen kärsivällisyys ei ole rajatonta:

”En siis aio seistä täällä tänään ja esittää erityisiä uhkauksia tai spekulaatioita toimista, joihin ryhtyisimme myöhemmin. Mutta kärsivällisyytemme tässä asiassa ei tietenkään voi olla rajaton. Jatkamme siis asian tarkkailua, mutta toivomme, että asiaan saadaan rakentava ratkaisu lähiaikoina”, hän sanoi.

Lähde: Remix

10 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko Kristian

Yhdysvallat on ainoa maa joka on hyötynyt Ukrainan sodasta, todellisuudessahan se on se ”deep state” miljardööriklubi kun hyötyy.
He eivät kuitenkaan halua sodan loppuvan, eikä heitä kiinnosta montako miljoonaa ukrainalaista kuolee. Loppuun asti nuorallatanssia, muuten ei väliä kunhan ei sodat leviä USA:n maaperälle.
Konkurssin partaalla oleva USA isottelee, jos Kiina laittaisi velat maksuun niin ne omistaisi koko ameriikan.

Viljamzon _

Ja pahalta näyttää, että Suomelle tehdään seuraavat Ukrainat ja lammaskansahan ei muuta kuin tykkää – vielä tässä vaiheessa. Kun sota alkaa niin alkaa myös ennen kuulematon määkiminen.

John Quiman

Mikäli Venäjä päättäisi hyökätä Suomeen, olisi Suomi joka tapauksessa ensimmäinen maa näillä seuduilla Venäjän länsipuolella. Vain Venäjä voisi tehdä ne ”ukrainat”, mitä ikinä sillä oletkin tarkoittavinasi. Sitä ei tekisi USA, eikä EU, vaikka Kremlin propagandan mukaan niin voisi käydä. Kremlin propagandan mukaan on myös niin, että Venäjä ei ole mitenkään syyllinen Ukrainassa käytävään sotaan. Heidän mukaansa vain länsi on syyllinen. Tuohon valheeseen toki moni uskoo, kun ei osaa tehdä johtopäätöksiä tosiasioiden pohjalta, vaan uskoo mitä joku selittelee.

Ilkka

Ja jos Amerikka lopettaisi kaiken krääsän tuonnin ja teknologian tuottamisen Kiinassa, menisi kiinan talous nurin saman tien. Pitää muistaa että kiina on aivan samalla tavoin riippuvainen muista. Ei se ole mikään mahtivaltio. Jos joku esittää että kiinalle tarjoutuisi mahdollisuus saada esimerkiksi venäjältä tarvittava osaaminen, tai suuri kauppakumppani, sanoisin sitä itsensä pettämiseksi. Venäjän kaikki jota voi vähänkin sanoa kelvolliseksi, on sekin länsimaista saadun opin tulosta. Itse asiassa EU ja USA on jo tehnyt suunnitelmat esimerkiksi siitä että vastaavat Hi-Tec tuotteet valmistetaan jatkossa kiinan ulkopuolella, miten käy kinuskien kun länsimainen rahavirta katkeaa ? Kiina ei laita mitään velkoja maksuun, ja vaikka sitä yrittäisikin, luuletko että USA menee kumartamaan kiinaa ja antaa kaiken tapahtua.

Miten USA on hyötynyt Ukrainan sodasta ? Silläkö että se vie sinne aseita ja ammuksia, vai silläkö että yhä uskotaan foliohattuteoriaan jossa Euroopan talous ajetaan umpikujaan ja jenkit vetää kermat päältä. Samaan aikaan kun väität ettei USA:n valta ole muuta kuin kuvitteellista, uskot että he hallitsevat kaikkea. aikamoinen ristiriita. Amerikka ei kaadu, mutta Venäjä voi kaatua, niin on käynyt aiemminkin.

Marko Kristian

No ihmiset ei oikein nykyään enää ymmärrä matematiikkaa.
Sanotaan nyt että olen sulle tonnin velkaa, mulla ei ole sitä maksaa mutta ostan sulta koko ajan eurolla kaljatölkkejä.
Et sinä siitä hyödy, jos pistät sen tonnin maksuun niin kyllä joku ne kaljatölkit kuitenkin ostaa.

John Quiman

Ei Kiina noin vain voi pistää maksuun lainoja, joita se on antanut USA:lle, etenkään, jos USA hoitaa lainat sovitulla tavalla. Voivat tietysti myydä USA:n valtion obligaatiot, mutta niiden arvo romahtaisi, jos niitä laitettaisiin äkillisesti paljon myyntiin. Siinä Kiina kärsisi tappiota reippaasti. Ei ole oikein matikka tässä asiassa Markolla hallussa.

Lisäksi, jos USA lakkaa ostamasta kiinalaisia tuotteita, ei niitä saa mihinkään muualle myydyksi. Myyvät jo muualle sen mitä muualle menee ja USA:n tuonti Kiinasta on valtavan suurta. Samalla romahtaisi Kiinan talous.

Marko Kristian

Ja USA ei kaadu, mutta se hajoaa, ja jos eivät anna sen hajota rauhallisesti niin siellä tulee sisällissota.
Siihen pisteeseen ovat demokraatit maan ajaneet..
Ilkalla on tainnut venäjäviha mennä vähän liiallisuuksiin, tai sitten aivot on vaan niin pienet ettei mahdu kuin yksi ajatus kerrallaan?

Ilkka

Sukuni kaikki miehet, minä pois lukien siitä joukosta on tapelleet ryssää vastaan. Isäni, setäni, enoni. He EIVÄT halunneet kommunismia Suomeen, joten miksi minun pitäisi haluta sitä ? USA:n historiaan liittyy jo yksi sisällis-sota, eikä maa kaatunut silloinkaan. Venäjällä on koettu lyhyemmässä ajassa kaksi kaaosta jotka molemmat johtivat tavalla tai toisella muutokseen. Tsaarin vallan kukistuminen, ja Neuvostoliiton romahdus. Pikapuoliin on tulossa kolmas, sillä Putinin valehtelu kansalle ei ole niin varmalla pohjalla mitä hän haluaa esittää. Jos olisi, miksi tuli kiire määritellä ainoa todellinen vastustaja tulevissa vaaleissa kelvottomaksi ehdokkaaksi. Mikään ei ole sen absurdimpaa kuin väittää vastustajan huijanneen kannatuslukuja, siis niitä lukuja mitä putin itse sorvaa lakeijoidensa kanssa aamusta iltaan. Vain umpityhmä uskoo että sen maan vaalit on rehelliset, ja kun tietää millaisella ajatuksella putin valtaansa pönkittää, on syytä vihata heitä. Länsi ei varasta toisten maita, itänaapurilla sekin on verissä. Tuckerin vierailu ja Putinin haastattelu oli pelkkää venäläistä propagandaa. Siinä ei ollut siteeksikään totuutta. Katsotaan seuraavan kymmenen vuoden aikana kumpi on kaatunut, länsi vai itä.

John Quiman

Markolla on NL:n aikainen suomettuneisuus tiukassa. Pitää aina ymmärtää Venäjää ja taipuilla Venäjän ajatustapojen mukaan. Ei saa nähdä, miten Venäjä on valhetta täynnä, vielä vähemmän saa sitä sanoa. Pitää uskoa oikeaan tietoon, jota Kreml jakaa. Yksi propagandan iskulauseiden helmistä nojaa sanaan ”venäjäviha”, jota käytetään ahkerasti, kun joku ei pidä totena Kremlin jakamia väittämiä, joita venäjämieliset toistavat.

Näin puhuivat mm. 60-luvulla suomalaiset neuvostomieliset ja näin ajattelevat nykyisin venäjämieliset. Tuo on nähty, eivätkä siihen realistiset uskoneet silloin, vielä vähemmän nyt.

Peter Kreisler

Ihan kuin Neuvostoliiton keskuskomitean ja satelliittivaltioiden välistä keskustelua, onko nyt Unkarille odotettavissa uusinta 1968 Prahan keväästä.