Britannian pääministeri Keir Starmer esitteli alkuviikosta uuden toimenpidepaketin, jonka hän sanoo johtavan maahanmuuton ”jyrkkään vähenemiseen” seuraavien neljän vuoden aikana.
Ehdotusten joukossa on muun muassa terveydenhuoltohenkilöstön rekrytoinnin lopettaminen ulkomailta ja kustannusten korottaminen ulkomaalaisia palkkaaville työnantajille.
”Maahanmuuttojärjestelmän jokaista osaa kiristetään”, Keir Starmer sanoi BBC Newsin mukaan lehdistötilaisuudessa.
Taustalla on se, että maahanmuutto nousi edellisen konservatiivihallituksen aikana historiallisille ennätyslukemille.
Uuden työväenpuolueen hallituksen omassa analyysissä arvioidaan, että uudet säännöt voisivat vähentää niin sanottua nettomaahanmuuttoa 100 000 hengellä vuodessa vuoteen 2029 mennessä – luku perustuu kahdeksaan ehdotukseen, joiden konkreettinen vaikutus voitiin laskea. Starmer ei kuitenkaan suostunut antamaan tarkkaa tavoitetta kokonaismaahanmuutolle.
Uuden ehdotuksen mukaan Boris Johnsonin terveydenhuollon työntekijöiden tuontia varten käyttöön ottama viisumiohjelma romutetaan, ja alan työnantajat joutuvat palkkaamaan brittiläisiä työntekijöitä tai pidentämään nykyisten ulkomaalaisten työntekijöiden viisumeita. Sisäministeriön mukaan tämä voisi vähentää maahanmuuttoa jopa 8 000 hengellä vuodessa.
Samalla työvoiman tuonnista yrityksille aiheutuvat kustannukset nousevat jyrkästi. Niin sanottua ”Immigration Skills Charge” -maksua korotetaan 32 prosenttia.
Hallitus harkitsee myös uuden maksun käyttöönottoa jokaiselta ulkomaalaiselta opiskelijalta, joka kirjoittautuu brittiläiseen yliopistoon. Rahat suunnattaisiin sen sijaan brittiläisten kouluttamiseen.
Ammattitaitoisen työntekijän viisumin saamiseksi vaadittavaa koulutustasoa nostetaan myös yliopistotasolle, minkä vuoksi noin 180 ammattia ei hallituksen mukaan ole tulevaisuudessa enää käytettävissä työperäisen maahanmuuton yhteydessä. Poikkeuksia voidaan tehdä työntekijäpulaa kärsiville ammattialoille.
Lisäksi kaikkien työviisumien englannin kielen vaatimuksia nostetaan. Pysyvän oleskeluluvan saamisen määräaika kaksinkertaistetaan viidestä kymmeneen vuoteen. Lisäksi vain ”rajoitettu ryhmä” YK:n tunnustamia pakolaisia saa hakea työlupaa.
Hallitus haluaa myös tarkistaa Euroopan ihmisoikeussopimuksen 8 artiklan, joka koskee oikeutta perhe-elämään, käyttöä maahanmuuttotapauksissa sen jälkeen, kun tuomioistuimet ovat tulkinneet sitä laajasti.
Oppositiojohtaja Kemi Badenoch (konservatiivit) pitää ehdotuksia riittämättöminä ja sanoo, että työväenpuolue esittää vain ”vesitetyn” version omasta politiikastaan. Reform UK:n Nigel Farage sanoo, että hallitus toimii paniikissa hänen puolueensa viimeaikaisissa täytevaaleissa saavuttaman suuren menestyksen vuoksi.
Pääministeri Starmer itse kiistää, että kyse on äänestäjien rauhoittelusta:
”Lupaan, että maahanmuutto vähenee jyrkästi”, hän sanoi – ja lisäsi, että vielä kovempia toimenpiteitä voi olla tulossa.
Lähde: BBC